2 Şubat 2020 Pazar

Neden Blog?

Selamlar^^
Bu yazıyı uzun zamandır falan düşünmüyordum, bugün evi süpürürken birden aklıma geldi. :D İlk olarak Instagram'da soru olarak sorayım dedim, Neden Blog diye, sonra bu soruya uzun cevaplar gelir diye buraya yazmaya karar verdim.

Neden Blog?



Bloglarda ki ilgisizlik ortadaydı, sadece belirli kişiler blog yazıyor diye düşünürken bir çok blog keşfedip, aktif olduklarını görünce aşırı mutlu oldum. Eskisi kadar popüler olmasa da kendi yağımızda kavruluyoruz. :D
Bu yazıyı yazmamda bir sebep yok, içimden geldiği için yazıyorum. Son zamanlarda popüler olan Instagram ortamıyla kıyaslama yaparak neden blog olduğunu anlatmaya çalışacağım. İçerik konusundan her iki platformda aynı işlevleri görse de çok fazla fark olduğuna inanıyorum. İlk olarak Instagram fotoğraf paylaşımlı bir alan olduğu için yeri geliyor sadece fotoğrafların güzelliği beğeniliyor ve bu yüzden yazılara bakılmıyor bile, ama burada paylaşılan fotoğraf yazılan yazıyı okutmaya vesile oluyor. Çoğu kez sırf fotoğrafın verdiği meraktan okumuşluğum var mesela. 
Sonracığıma altına yapılan yorumların çoğunun samimi olduğunu düşünmüyorum. Gidip popüler ya da bin, iki binden fazla takipçisi olanların yorumlarına bakın, hep 'Paylaşım çok güzel!' yazıyor. İçerikte ne yazmış, neyden bahsetmiş diye okuma yok, hepsi basma kalıp yorumlar. Haa ben yapmadım mı? Yaptım ama Amigurumi hesabım için. Çok beğeni ve yorum gelince keşfete düşme olasılığı var, ki benim de ona ihtiyacım vardı ama samimi gelmiyor. Beğenmediğine bile güzel demek durumundan kalıyorsun, ki ben genelde öyle yorumlarda bulunmadım. Tabii kendimi sorguluyorum samimiyetsiz bir şekilde güzel dedim mi diye, olabilir, böyle bir hata yapmış olabilirim. Bu yüzden o gruptan çıkma gereği duydum, beğeni, yorum alacaksa gerçekten beğendikleri için yapsınlar dedim. Zaten hiç keşfete düşmedi, nerede hata yapıyoruz anlamış değilim. Neyse, sayfamızı merak edenler için Buradan! bakabilir.
Blog da ise içinden ne gelirse yazıyorsun (küfür, saygısızlık v.b. hariç), çoğu hesap onaylama yorum kullanıyor, ilk siz okuyor sonra halka açıyorsunuz. :D Spam olsa sil, reklam olsa sil, bu böyle uzaaar gider. ;) Yani hangi yorum görünsün buna siz karar veriyorsunuz. ;)

Bir diğer sorun ise beğeni, takip hırsı! Evet blogum için ben de takipçim olsun dedim ama belli bir zaman sonra takmamaya başladım. Beğenen zaten takibe devam eder, beğenmeyen de demek ki kendine göre bir içerik bulamamıştır derim. Yayımlanan her yazının okunma sayısı değişiyor, en fazla okunan yazılarım diziler oluyor, en azı ise filmler. Yine de dert etmiyorum, çünkü ben buraya yazımı yayımladım ve bu şimdi olmasa bile ilerde yoruma ihtiyaç duyan birine yardımcı olabilir. Bu Instagram'da da öyle. Çoğu paylaşımdan yararlandığım oluyor onuda es geçmeyelim. :)
 Instagram'da benim de sayfalarım olduğu için biliyorum, öyle bir şey bende olmaz demenize rağmen kendinizi hırs yapmış olarak buluyorsunuz. İşte takipçim böyle olsun, beğenim şöyle olsun vs. diye. Evet yaşadım bunu, yaşıyorum da, çünkü orada popüler olmak, yazılarının okunmasını, fotoğraflarının beğenilmesini istiyorsan, ticari iş yapıyorsan takipçin çok olmalı. Hırs bu ya yükseltmeye çalışıyorum ben de, çekilişler düzenliyorum ama gelin görün ki popüler olmadığım için çekilişlerimde istediğim etkiyi alamıyorum. En son yaptığım Amigurumi Kabak çekilişinde el emeği olmasına rağmen fazla değer verilmedi, bu çok zoruma gitti arkadaşlar. Ben, biz ne emeklerle onları yapıyoruz. Neyse bu konuyu da kapatmak istiyorum. Halen daha okuyan arkadaşlar varsa da ayrıca teşekkür ediyorum. <3 Devam edelim :D

Biraz önce ikize yazdığım yazıdan bahsettim, onaylayıp, "Artık Instagram ticari boyuta geçti." diyor. Doğru, büyük sayfalara bakın öylesine ürünleri tanıtmıyorlar, gönderin ben tanıtımını yapayım diyor. Fazla takipçisi olan sayfalar çekilişi, ürün tanıtımını ücret karşılığında yapıyor.  Şimdi diyeceksiniz bu mecrada böyle. Evet, eskiden Blog da öyleydi, halen daha da devam ediyor. Onlarda bile samimiyet bulamıyor insan. Ticari konusunda Amigurumi sayfamızda ürün satmaya çalışıyoruz, evet çalışıyoruz. Çünkü insanlar güzellik kavramını unutmuş. -_- Yine derin bir yaram var, kanatmayalım. Uzun lafın kısası samimi bulmadığınız yerlerin tanıttığı ürünleri almayın. :) Bunların yanı sıra hırs yapmadan, hobi olarak yazı yazan hesaplar o kadar çok ki diyorum neden hala keşfedilmemiş, oysa ki diğer popüler olmuş sayfalardan bin kat iyiler. Yine bir şeyleri kaybettik. :/


Son zamanlarda en sinir olduğum şey ise hikayede ya yayınevini ya da başka bir şeyi etiketliyorsun, hakkımda ne yazmış diye merak etmeden otomatik hikayesinde paylaşıyor. Belki senin hakkında kötü yazdı, ya da sana sövdü nereden biliyorsun? En son örnek vereyim, Alfa yayınlarını etiketlediğim bir hikaye paylaştım, sağ olsunlar onlarda paylaştı, sonran ben de bu zarif düşünceden dolayı hikayemde paylaştım. Sonra ne oldu biliyor musunuz? Onlar yine paylaştı. :D Yetmedi ben daha bir şey yapmadum ama tekrar paylaştılar. Ya sabır dedim, işte dikkat etmeden iş yapıyorlar. -_-

Çok fazla yazdığımın farkındayım ama iyi ki buraya yazmışım, bu kadar şeyi Instagram da  yazamazdım.
Bu konuda Blogun çok fazla avantajı var ama eskisi kadar değer görmediği için o avantajlar da bitiyor. Devir Instagram devri, doğru ama düzgün yaparsak. Instagram'da harcadığım vakti blogla ilgilenmekle harcasam hiç taslakta yazı kalmazdı. :D Ama işte o telefonda bu bilgisayarda. Yine bir dezavantaj. 
Bir dezavantaj daha söyleyeyim, kenardaki reklamlar hariç -ki ben daha kabul edileli 5-6 ay oldu- hiçbir şekilde geliri yok. O reklamlar eğer tıklanırsa bir kuruş vs. anca geliyor. Youtube gibi değil şu kadar izlenmeye şu kadar para verelim. Yoksa çoktan zengin olmuştum, olmuştu çoğu blogger. :D Peki sırf gelir için mi yapılmalı? Hobi olarak devam edelim, bitmesin ama şu an insanlar internetten para kazanıyor, o kadar emek veriyoruz, zaten istenilen ilgiyi de göremezken neden biz de para kazanmayalım? :D
Hadi gelin bu konu üzerinde tartışalım. Sizce bunun karşılığı olmalı mı, olmamalı mı?
Cevaplarınızı bekliyorum.
Son olarak Instagram, blog fark etmez hangisi hakkından şu şöyle olmamalı ya da olmalı bunun hakkından fikriniz varsa yazın buraya onu da konuşalım.^^


Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Çok fazla Instagram için yazmış olabilirim ama onunda yeri ayrı, bloglarında. Sadece blogların bu kadar düşüşe geçtiği şu günlerde belki ilgisini çeken bir kaç  kişi çıkarda blog açmaya karar verir. ;) Ben ilk yazı yazmaya başladığım zaman uzun bir süredir kullanacağımı düşünmüyordum, ayran gönüllüyüm hemen sıkılıyorum ama işte 31 Mayıs'da 8.yılımı bitiriyorum. <3 Düşünün artık nasıl seviyorum. :) Umarım hiç bıkmam ve ayrı kalmam. <3 Hayat şartları bu bazen bakıyorsun uzak kalamam dediğin şeylerden uzak kalıyorsun, inşAllah öyle bir şey olmaz, amin. :)

Sen, sonuna kadar okuduysan içtenlikle teşekkür ediyorum^^
Bayadır böyle iç dökmeli yazı yazmamıştım, uzun oldu. :D Buraya kadar okuyup da iyice gömdün Instagramı, şimdi gideceksin orada paylaşım yapacaksın diyebilirsiniz. Doğrudur, ama dediğim gibi her ikisinin de yeri ayrı. Sadece iki tarafta da samimi olalım yeter. ;)
Sevgiyle kalın^^



Buralarda da varım^^


6 yorum:

  1. yaa 8 yıl demek ha vay be tebrik ederim. ben de 6.yıla gircem. blogu çok seviyorum. instagram aynen anlattığın gibi. samimiyetsiz. ama yükselmek için sahte yorum beğeni yapmaya mecbursun. şikayetini dökmek rahatlatmıştır biraz seni. ben de okurken aynı düşünceyi paylaştığımıza sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 senede az değil^^ Ben de seni tebrik ediyorum. :) Evet o yorumlar şart ama az azından iki üç saniyeni alacak okumayı yapsan. Bir şey yazmamışsa tamam derim ama ne bileyim çok itici geliyor. :/ Evet baya içimi döktüm, umarım herkes(bloggerlar) senin gibi düşünüyordur. ;)

      Sil
  2. Benimde tamı tamına 6 yıl bitiyor Nisan ayında :) Çok mutluyum, instagramdan daha fazla keyif alıyorum burada paylaşm yapmaktan çünkü burası bana daha çok şey katıyor, başarılarının devamını diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vaay çok iyi, nice nice 6 yıllara^^ Teşekkür ederim, sana da başarılar^^

      Sil
  3. Sosyal medyada en çok bloğumu seviyorum. Diğer bütün hesaplarımı kapatabilirim, bırakabilirim ama Allah ömür verdikçe bloğumu bırakamam gibime geliyor. Tabii hayatın ne getireceği belli olmaz.

    Ben güzel fotoğraf çekemiyorum. Uğraşmayı da sevmiyorum. Bu yüzden İnstagram'da asla popüler olamayacağımı kabullendim :-)

    Tam da bugünkü yazım üzerine senin yazını okumak ilginç oldu. Bumerang'a üye misin? Ben oradan aldığım reklam karşılığında bir kitap alışverişi yapabilecek kadar para kazandım ama bu süreç 6 yıl sürdü :-) Kitap yorumu yazıyorum çoğunlukla ve bu konu para kazandırmıyor.

    Blogların samimiyetini seviyorum. Takip ettiğim blogları sanki tanıyormuşum gibi hissediyorum. İnstagram o kadar samimi gelmiyor. Yine de blogların daha popüler olduğu dönemde yazmak isterdim. 6 senede bile blogların popülerliğinin düşüşüne tanık oldum. 5-6 sene önce takipçi sayım çok daha azdı ama görüntülenmem ve yorum almam daha fazlaydı. Şimdi daha fazla takipçim var ama yazılarım daha az okunuyor ve daha az yorum alıyor. Halbuki bunlar önemli.

    Neyse uzun bir yorum oldu. Senin iç dökmene ben de iç dökerek karşılık vermiş oldum :-) Son olarak buradan hesabımıza ulaşabilirsiniz, yazmışsın ama link eklememişsin haberin olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog başka yaa <3 Şu an Insta sayfamı düzenli fotoğraf paylaşıyorum ama yine popüler değilim. :D Samimiyet hakkında haklısın. ;) Üye değilim oraya ama o zaman o kadar olduysa burada aynı yani. :D Artık Insta alemi olduğu için pek takip eden yok bloglara, bir de yeni nesil bilmiyor. Ben halen daha kitap, film yorumlarını bloglardan bakıyorum, güveniyorum çünkü. :) Her zaman beklerim^^ Bakayım hemen, teşekkürler^^

      Sil

Elinizi korkak alıştırmayın.^^ :D